Headbox-Jenny

Jenny Henriksson - også kjent som Headbox-Jenny - ble født i 1977 og vokste opp i Skoghall, like utenfor Karlstad i Sverige. Etter at hun hadde gjort seg ferdig med nødvendig skolegang begynte hun å se seg om etter arbeide. Jenny liker å omgås folk og hun fikk seg snart jobb i en forretning. Hun likte seg godt, men etter en tid begynte hun å føle behov for forandring. Spørsmålet var bare hva forandringen skulle bestå i.

Ganske snart fikk hun jobb i et firma i Kil like i nærheten av Karlstad. Dette firmaet hadde spesialisert seg på vedlikehold og oppussing av steingolv. Innehaveren av dette firmaet har en bror - Hans-Peter "Hansa" Karlsson - som driver et firma som utfører vedlikehold av våtenden - for det meste innløpskasser - på papirmaskiner. (Innløpskasse = Headbox)

 

En sommerkveld for et par år siden var Hans-Peter på badetur
sammen med barna da mobiltelefonen ringte. En av papirfabrikkene i området hadde stoppet for å montere nye lister på sugekassa inne i guskvalsen. Det viste seg at de nye listene var alt for store og måtte slipes ned nokså mye. Spørsmålet var, kunne Headbox Service ta jobben? Hans-Peter svarte ja og begynte en telefonrunde for å skaffe hjelp. Da det viste seg at ingen folkene på verkstedet kunne jobbe nettopp den kvelden, kom han til å tenke på jenta som jobbet for broren. Da telefonen ringte satt Jenny og tok et glass vin sammen med sine foreldre, men da hun hørte Hans-Peter's rop om hjelp slapp hun alt hun hadde i hendene og ga seg i vei. Ifølge Hans-Peter, gjorde Jenny en ypperlig jobb den kvelden.

Det var slik det begynte, og snart tilbød Hans-Peter henne jobb som assistent på servicereiser. Jenny fikk opplæring i innvendig rengjøring og polering av innløpskasser - og dette er noe hun liker. Det har også blitt reising i det meste av Skandinavia, og selv om det hele kan være både tungt og slitsomt, synes Jenny det utfordrende og morsomt. Eller som hun sier det selv -"Jag har aldrig varit rädd för att arbeta." I papirindustrien ble Jenny kjent med mange nye folk. "Det är ett jävligt gjäng," sier hun. De fleste liker hun, men noen av dem får henne til å koke - spesielt de som alltid skal "hjelpe" henne med alt mulig. Det virker som disse er helt ute av stand til å forstå at denne jenta vet hva hun gjør. Og det er nettopp dette som er Jenny's poeng, jenter gjør en like god jobb som gutta, om ikke bedre.

Jenny er imponert over størrelsen på maskineriet som brukes i papirproduksjonen. "Tror du jag ljuger om jag säger att jag har jobbat i innloppslådor på storlek med en balsal?" spurte hun en gang. Det er nok ingen løgn. Vi har hatt muligheten til å inspisere noen av "hennes" innløpskasser. Det kan sammenlignes med å se inn i en gullsmedforretning. Alt skinner som et speil. I løpet av de siste par årene har reising og jobbing med innløpskasser blitt noe av en livsstil. Og du - dersom du har tenkt å spandere kaffe på Jenny, husk en ting. Hun forlanger melk i kaffen. Dersom hun ikke får det, lar hun bare kaffen stå.

Dersom du besøker en papirfabrikk i Skandinavia og ser
verktøykasser med logoen HBX Service, Ta en titt inn i den nærmeste åpne innløpskassa. Det er god mulighet at du finner Jenny der.

Øyvind Haugen.
Paper History Channel.
4.januar, 2004.


 

 
Headbox-Jenny

 

 

 


Hans-Peter Karlsson